Українські страви

Страви по-київськи


Зелений салат

Салату чистять, промивають, струшують воду, великі головки розрізають на 2-3 частини і викладають у салатник. Поверх листя – круто зварені та розрізані на четвертинки яйця. 
Перед подаванням на стіл поливають сметаною, змішаною з цукром, сіллю, оцтом.

На 2 головки – півсклянки сметани, цукор, оцет і сіль за смаком.


Оселедець


М’ясо оселедця відокремлюють від кісток і шкіри, додають розмочений у молоці ті віджатий хліб, все це перемелюють комбайном, додають вершкове масло, розтерте до густоти сметани, заправляють тертим голландським сиром, гірчицею, перцем. Вимішують, викладають на блюдо або салатник у вигляді гірки і прикрашають зеленню петрушки.

На 200г оселедця – 200г вершкового масла, 100г голландського сиру, 200г пшеничного хліба, склянка молока, 1,5 ложки гірчиці, гіркий перець.

Борщ


Яловичину заливають буряковим квасом і гарячою водою, варять до готовності. М’ясо нарізують шматочками, а бульйон проціджують. Буряки шаткують соломкою і тушкують, додаючи бульйону. Цибулю і коріння моркви, петрушки та селери ріжуть і злегка обсмажують на маслі. Сало товчуть з сирою цибулею і зеленню петрушки. У проціджений киплячий бульйон кидають нарізану кубиками картоплю, шатковану капусту і варять 10 хвилин. Додають тушкований буряк і злегка обсмажене коріння, цибулю, томат, нарізані кислі яблука, зварену квасолю, товчене сало, лавровий лист, червоний перець, сіль, вливають квас і варять до готовності картоплі і капусти.
У тарілки з борщем кладуть мясо, сметану і посипають  січеною зеленню петрушки.

На 0,5 кг м’яса :  400г свіжої капусти, 400г картоплі, 250г буряків, 2 ложки  квасолі, 0,5 склянки сметани, 2 ложки масла і столова ложка дрібно нарізаного сала, по корінцю моркви і петрушки, ½ кореня селери, цибулина, 1 столова ложка дрібно посіченої зеленої петрушки, 0,5л бурякового соку і 1,5-2 л гарячої води, 2 горошини запашного перцю і лавровий листок.

Галушки з грибами


Свиняче і яловиче мясо дрібно нарізують ножем або пропускають через  мясорубку.  В каструлю вливають молоко, додають яйця, кладуть сметану, сухарі, розтоплене масло, сіль, розтерту цибулю, товчений перець, попередньо відварену, обчищену і протерту картоплю і дрібно посічений оселедець. Все добре змішують з підготовленим мясом  і роблять великі галушки. Потім їх обкачують у борошні, укладають на дно сотейника в один ряд і заливають окропом так, щоб вода ледве покривала галушки, солять, кладуть перець, цибулину, лавровий лист і варять протягом 15 хвилин.
Масло розтирають з цибулею в окремому сотейнику, розводять процідженим наваром, в якому готувалися галушки, додають цукор, оцет, сметану і сіль. Підготовленою підливою заливають галушки і вдруге кипятять.  Одночасно смажать гриби, а потім змішують їх з підливою.
Галушки кладуть на тарілку і окремо подають гриби з підливою.

На 1 кг мяса : ½ склянки молока, яйце, по пів ложки сметани, сухарів, розтопленого вершкового масла, цибулина, 5 горошин перцю, 4-5 картоплин, ½ оселедця, 2 ложки борошна, 2 лаврових листка.
Для підливки – 1 ложка масла, ложка борошна, ½ ложки цукру, 1 ложка сметани, 200г грибів.



P.S. Никак руки не доходят  попробовать  все это приготовить))


Источник:  Старая вырезка вроде как из журнала))

Комментарии