Страви по-київськи
Зелений салат
Салату чистять,
промивають, струшують воду, великі головки розрізають на 2-3 частини і
викладають у салатник. Поверх листя – круто зварені та розрізані на четвертинки
яйця.
Перед подаванням на стіл поливають сметаною, змішаною з цукром, сіллю,
оцтом.
На 2 головки – півсклянки
сметани, цукор, оцет і сіль за смаком.
Оселедець
М’ясо оселедця
відокремлюють від кісток і шкіри, додають розмочений у молоці ті віджатий хліб,
все це перемелюють комбайном, додають вершкове масло, розтерте до густоти
сметани, заправляють тертим голландським сиром, гірчицею, перцем. Вимішують,
викладають на блюдо або салатник у вигляді гірки і прикрашають зеленню
петрушки.
На 200г оселедця –
200г вершкового масла, 100г голландського сиру, 200г пшеничного хліба, склянка
молока, 1,5 ложки гірчиці, гіркий перець.
Борщ
Яловичину
заливають буряковим квасом і гарячою водою, варять до готовності. М’ясо
нарізують шматочками, а бульйон проціджують. Буряки шаткують соломкою і
тушкують, додаючи бульйону. Цибулю і коріння моркви, петрушки та селери ріжуть
і злегка обсмажують на маслі. Сало товчуть з сирою цибулею і зеленню петрушки.
У проціджений киплячий бульйон кидають нарізану кубиками картоплю, шатковану
капусту і варять 10 хвилин. Додають тушкований буряк і злегка обсмажене
коріння, цибулю, томат, нарізані кислі яблука, зварену квасолю, товчене сало,
лавровий лист, червоний перець, сіль, вливають квас і варять до готовності
картоплі і капусти.
У тарілки з
борщем кладуть м’ясо, сметану
і посипають січеною зеленню петрушки.
На 0,5 кг м’яса
: 400г свіжої капусти, 400г картоплі,
250г буряків, 2 ложки квасолі, 0,5
склянки сметани, 2 ложки масла і столова ложка дрібно нарізаного сала, по
корінцю моркви і петрушки, ½ кореня селери, цибулина, 1 столова ложка дрібно
посіченої зеленої петрушки, 0,5л бурякового соку і 1,5-2 л гарячої води, 2
горошини запашного перцю і лавровий листок.
Галушки з грибами
Свиняче і яловиче
м’ясо дрібно нарізують ножем
або пропускають через м’ясорубку. В каструлю вливають молоко, додають яйця,
кладуть сметану, сухарі, розтоплене масло, сіль, розтерту цибулю, товчений
перець, попередньо відварену, обчищену і протерту картоплю і дрібно посічений
оселедець. Все добре змішують з підготовленим м’ясом і
роблять великі галушки. Потім їх обкачують у борошні, укладають на дно
сотейника в один ряд і заливають окропом так, щоб вода ледве покривала галушки,
солять, кладуть перець, цибулину, лавровий лист і варять протягом 15 хвилин.
Масло розтирають
з цибулею в окремому сотейнику, розводять процідженим наваром, в якому
готувалися галушки, додають цукор, оцет, сметану і сіль. Підготовленою підливою
заливають галушки і вдруге кип’ятять. Одночасно смажать гриби, а
потім змішують їх з підливою.
Галушки кладуть
на тарілку і окремо подають гриби з підливою.
На 1 кг м’яса : ½ склянки молока, яйце, по пів ложки
сметани, сухарів, розтопленого вершкового масла, цибулина, 5 горошин перцю, 4-5
картоплин, ½ оселедця, 2 ложки борошна, 2 лаврових листка.
Для підливки – 1 ложка
масла, ложка борошна, ½ ложки цукру, 1 ложка сметани, 200г грибів.
P.S. Никак руки не доходят попробовать все это приготовить))
Источник: Старая вырезка вроде как из журнала))
Комментарии
Отправить комментарий